Fánkok
Mini töltött fánkok
Tészta :
12 dkg liszt
12 dkg margarin
1.2 dl víz
4 tojás
1 dkg kristálycukor, csipetnyi só
A vizet a margarinnal, sóval, cukorral üstben nyílt lángon felforraljuk majd állandó keverés közben hozzáadjuk a lisztet. Ezt addig keverjük, amíg össze nem áll és el nem válik ez a massza az edény falától. A felfőzött masszához gépi habverővel egyesével hozzáadjuk a tojásokat és simára keverjük. A fánk tésztának krémszerűnek kell lennie. Ha kemény a tészta akkor tegyünk még bele 1 tojást. Nyomózsákból sütőpapírra halmozunk 6-7 cm-es halmokat.. Forró, 220 fokos sütőben megsütjük. Közben nem szabad a sütő ajtaját nyitogatni mert akkor összeesik a tészta.
Vanília krém : 1 zacskó pudingport, fél liter tejjel a szokásos módon elkészítünk, hagyjuk kihűlni és 2 dl felvert habtejszínnel összekeverjük. ( A pudinghoz lassan keverjük hozzá a tejszínt )
Amikor a fánkok kihűltek akkor a krémet nyomózsákba tesszük, a csövével lyukat szúrunk a tészta aljába és krémet nyomunk bele, megtöltjük a vanília krémmel.
Akár fagyasztható is!
Képviselőfánk
A tésztához:
15-15 dkg rétesliszt és vaj
15 evőkanál víz
5 tojás
csipetnyi só
A krémhez:
4 tojás
15 dkg cukor
2,5-2,5 dl tejszín és tej
Elkészités
A tészta:
1. A vajat a vízzel és a csipetnyi sóval felforraljuk. Forrás közben hozzáadjuk a lisztet és lassú tűzön két percig kevergetjük.
2. Ha a massza elválik az edény falától, levesszük a tűzről, és egyenként eldolgozzuk benne az öt tojást. Jól kikeverjük, ettől lesznek a fánkok belül üregesek.
3. A sütőt előmelegítjük, és a sütőlapra kb. diónyi halmokat rakunk. 200 fokon 25 percig sütjük, de vigyázzunk rá, hogy a sütő ajtaját az első 10 percben ne nyissuk ki, mert összeesnek a fánkok. Ha megsültek, vegyük ki, és a felső harmaduknál vágjuk ketté őket.
A krém:
1. A tojásokat ketté választjuk, a tejet és a tejszínt összeforrósítjuk, a tojássárgákat a cukor felével habosra keverjük, és folyamatosan keverve a forró tejhez adjuk.
2. Levesszük a tűzről, és a cukor másik felével kemény habbá vert fehérjét óvatosan belekeverjük.
3. Hagyjuk kihűlni, majd töltsük meg a krémmel a fánkokat. Tejszínnel, porcukorral meghintve tálaljuk.
Csokival töltött fánk
Hozzávalók: | 1 kg liszt 3 ek étolaj 5 dkg élesztő 1 ek cukor 1 kk só 1 tojás tej Töltelék puding túró lekvár porcukor a meghintéshez |
Elkészítés: | Az élesztőt kevés langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A tej kivételével a többi hozzávalót egy tálba rakjuk, ehhez adjuk a felfuttatott élesztőt és annyi langyos tejet, hogy könnyen tudjunk vele dolgozni. Jó hólyagosra dagasztjuk. Langyos helyen hagyjuk kelni. Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk. A kiszúráshoz kell egy olyan pohár, aminek nem túl éles a széle, de mégis kilehet vele szúrni a fánkot, a fánkszaggató nem jó. Ezek után ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, félbe hajtjuk, hogy pontosan lássuk, hol van a közepe, hol fedi a két fél egymást. Ha még egyik fele nagyobb, akkor arra kezdjük a jelölést. A széthajtott tészta középvonala mellé helyezzük a poharat és csak annyira nyomjuk a tésztára, hogy lássuk a pohár helyét. Sorba egymás mellé, majd egymás alá helyezzük a poharat és az így keletkezett karikák közepébe tesszük a tölteléket. Amikor minden karikába van töltelék, a tészta másik felével az egészet beborítjuk, (a barátfülét is így készítem). A töltelék kidomborodik, így pontosan látom hol kell kiszúrni a fánkot. Ha jó a poharunk, egyszerre ragasztja össze és vágja el a tésztát. A maradék tésztát ismét kinyújtjuk stb. A fánkokat még kb 15 percig pihentetem és a szokásos módon, nem túl forró olajban szép pirosra sütöm. Papír szalvétán leszikkasztom, majd porcukorral megszórom. Csak első hallásra tűnik bonyolultnak, ha az utasításom szerint készíted, pofon egyszerű lesz. Jó étvágyat kívánok. A pudingos tölteléket keményre főzve, pici vajjal vagy sütőmargarinnal kikeverve használjuk fel. |
Ördögpirula
Hozzávalók
5 dl tej
5 dl liszt
5 dkg margarin
5 dkg cukor
6 tojás
1 teáskanál sütőpor
bevonat
kakaópor
cukor
olaj a sütéshez
Elkészítés
Amerikai fánk
Tipp: forgathatjuk cukrozott fahéjba is